foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Üdvözöljük az iskola weblapján!

Márton-nap Alsóörsön 2015.

A régmúlt hagyományainak felelevenítése adta meg az alaphangját az Alsóörsön, november 7-én megtartott rendezvénynek, ahol tradicionális vacsora és Márton-napi vigasság tette kellemessé az estét. 

alt

 

Mint már annyiszor, most is ki lehetett volna tenni a „telt ház” táblát az Eötvös Károly Művelődési Ház ajtajára, olyan nagy volt az érdeklődés az idei Márton - napi ludasságok iránt. Miután Sashegyi Ildikó, az IKSZT kulturális munkatársa köszöntötte a megjelenteket, az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda – Utánpótlásközpont 6. osztályos tanulóinak műsorát láthattuk. Trositsné Mohai Mária tanítványai először Magyarország patrónusa, Szent Márton püspök legendájának epizódjait idézték. Elmondták, hogy a 4. században Savariaban született jólelkű római császári katona, aki a téli hidegben megosztotta köpenyét egy koldussal, meghallotta Isten hívó szavát, majd Tours püspökévé választva a köznek szentelte életét. A történelmi visszaemlékezést "A róka és a liba" című vidám jelenet követte a diákok előadásában.

Szent Márton nemcsak különféle mesterségek, katonák, koldusok és mások védőszentje, hanem az új boré is. Alsóörsön is szokás, hogy ilyenkor a szőlőtermelők elhozzák boraikat áldást kérve rájuk. Így történt ez az idén is. Berkes Péter atya, községünk római katolikus gyülekezetének plébánosa a bort a lélek italának nevezte, amely megvidámítja az ember szívét. Szent Márton közbenjárását kérve áldotta meg az új termést és mindazokat, akik azt fáradtságos munkával megtermelték. A bor már az Ószövetségben is reménységet, jövendőt jelölt, ahol bő termés volt, ott áldás volt – mondta  Alsóörs – Lovas Református Társegyházközségének új lelkipásztora, Kálmán Csaba tiszteletes, aki Isten áldását kérte a község minden lakójára.

Bár Szent Márton, a jóságos püspök egész életében a legszerényebb módon élt, neve és 379. november 11-én történt temetésének napja (a régi naptárakban ezen a napon kezdődött a tél) szervesen összefonódik a ludakból készült étkekkel, lakomákkal. Ennek alapja részben legendája (a ludak gágogása árulta el rejtekhelyét, ahová püspökké való kinevezése elől szerényen elbújt), részben mezőgazdasági okokra vezethető vissza. A néprajz sokféle érdekességet tart számon a jeles naphoz kötődő gasztronómiai szokásokkal kapcsolatban. Már Apicius, a római kor híres ínyence is ismert különleges, asztalt fügével tömött, mézes borral itatott lúdból készült ételeket, míg Bornemissza Anna 1680-ból származó szakácskönyve 28 féle hasonló receptet tartalmaz. Alsóörsön, mint minden évben, porhanyósra sült libacombból állt a lakoma párolt vöröskáposztával és burgonyával. Az ünnepi vacsorát desszert egészítette ki, a jó hangulatról az ifj. Vass György vezette Veszprém Városi Cigányzenekar gondoskodott. A Márton – napi ludasságok a Sa-Si duo báljával zárta kapuit

Kovács Piroska

 

Fotók: Zórád Ferenc

forrás: www.alsoors.hu

 

 video

 

Adatvédelem

Endrődi Sándor Iskolai Alapítvány

 

Alsóörs weblapja